V súčasnosti rozhoduje o stavbe vlastného domu množstvo mladých ľudí. Mať dom, kde môžete prežiť zvyšok svojho života alebo aspoň značnú časť z neho je obrovskou výhodou, pretože nie ste nútení do vysťahovania na základe nariadenia iných. Nehrozí vám ani platiť vysoké škody za poškodenie nábytku či stien a samozrejme, že ste sami sebe pánom. Práve preto je snom takmer každého mladého človeka, že si jedného dňa postaví alebo dá postavať dom a prežije v ňom krásny život.

žeriavy

Ako však postupovať v prípade, že už máte vyhliadnutý pozemok a jediné čo vám chýba je vybaviť potrebnú administratívu a môžete začať stavať? Slová, ktoré sa budú u vás určite skloňovať nasledujúce týždne či mesiace bude aj projekt domu. Ten potrebujete k vybaveniu územného rozhodnutia potrebného na začatie výstavby. Okrem toho však projekt domu zahŕňa výkresy, pôdorysy, návrhy a všetky výpočty, ktoré sú dôležité pre toto územné rozhodnutie. Často je súčasťou projektu aj plán zatepleniam domu, pretože zateplenie patrí v dnešnej dobe k úplnej samozrejmosti a patrí medzi prvé kroky, ktoré noví majitelia robia.

projekt domu

Mnohých však bude zaujímať aj cena stavebného povolenia či projektu domu. Nedá sa však jednotne povedať, pretože každý dom je iný, bude mať iné rozmery či inú lokalitu. Závisí aj od poplatkov na miestnom úrade, podľa ktorých vám je účtované stavebné povolenie. Záleží aj od toho, či sa bude dom stavať na rovine alebo na kopčeku či svahu. Tam totiž existujú veľké cenové rozdiely.

Určite sa stretnete aj s dokumentáciou pre územné rozhodnutie a stavebné povolenie. To všetko treba riešiť na stavebnom úrade, kde vám vydajú potrebné povolenia na výstavbu domu.

Ak ste sa aj vy rozhodli pre takúto zmenu a neviete sa dočkať svojho nového bývania v dome, potom sa máte na čo tešiť. Nezabudnite však na potrebnú dokumentáciu.