Laryngitída je v podstate zápal horných dýchacích ciest spôsobený vírusom, baktériou, alergiou ale aj vonkajšími vplyvmi (dym z cigarety, chemikálie v ovzduší, znečistený vzduch).

sanitka

Toto ochorenie spôsobí opuchnutie sliznice – priedušky, hlasivky, hrtan,… V najväčšom ohrození sú práve deti, ktoré ešte nemajú dostatočne vyvinutý imunitný systém. Nakoľko je u dojčiat priemer hrtanu len 1 cm opuch sliznice môže vážne ohroziť možnosť dýchať. Preto sú u nás deti očkované proti laryngitíde, ale len proti druhu, ktorý spôsobuje bacil Haemophilus. Toto ochorenie môže u nich prepuknúť na základe iných podnetov.

vyšetření

Symptómy.

  • Rýchly nástup ochorenie. Ráno dieťaťu nič nie je a večer už má kašeľ, problémy s dýchaním.
  • Zo začiatku sa choroba prejavuje suchým kašľom, zvýšenou teplotou a slabým výtokom z nosa. K večeru sa tento stav rapídne zhorší – opuch prešiel na hrdlo.
  • Opuch hrdla sa prejaví vykašliavaním hlienu, bolesťami v krku, problémami s prehĺtaním a sťaženým dýchaním.
  • Dieťa je bledé, malátne, má ťažkosti s dýchaním a studený pot.

Ak má pokožka vášho drobca modrý nádych okamžite volajte prvú pomoc. Je to v dôsledku nedostatku kyslíka a pre silný opuch sliznice nemôže dýchať.

Lariyngitída – prvá pomoc.
Kým príde sanitka snažte sa zmierniť opuch sliznice. Hlasné rozprávanie, alebo plač stav len zhoršujú. Upokojte dieťa a otvorte okno, balkón,…. urobte prievan. Studený vzduch, ktorý sa dostane do miestnosti zmierni opuch a pacient bude môcť lepšie dýchať.

teploměr

Tekutiny– zabezpečte dostatok tekutín, vyhnite sa teplým nápojom ako čaj a pod. Tekutiny by mali mať maximálne izbovú teplotu.
Studený obklad na krk– najlepšie je namočiť gázu do olivového oleja, ale môžete pokojne použiť aj bežný kuchynský olej, alebo bravčovú masť. Položte gázu s olejom na krk, priložte na ňu igelit a omotajte krk plienkou.
Laryngitídu môžete dostať v lete aj v zime, dospelí a aj deti. Ak rozpoznáte prvé príznaky môžete sebe, či svojmu dieťaťu zachrániť život.