Myslím, že každý z nás už od svojich starých rodičov, či rodičov počul o tom aké to bolo keď ľudia nemali internet. Život v minulosti sa veľmi líšil od toho dnešného a bolo to spôsobené určite aj „online“ dobou v ktorej žijeme. Zmenila sa forma komunikácie, práca ako aj trávenie voľného času. Všetky tieto aspekty našich životov sa vo veľkom zmenili. Nevieme si už ani len predstaviť ako veľmi.

telefon

Tak poďme sa teda pozrieť na to ako sa zmenila komunikácia medzi ľuďmi. Oveľa menej komunikujeme osobne, to je nám hádam všetkým jasné. V čom však nastala zmena je aj v tom, že už si oveľa menej voláme a viac píšeme. Táto komunikácia prebieha najmä prostredníctvom aplikácii ako sú Messenger, Viber či Watsup a mnoho iných. Dá sa povedať, že sme spohodlneli už aj pri neosobnom rozhovore nie to ešte osobnom. Je pre nás oveľa príjemnejšie človeku niečo napísať ako len povedať. Je to naozaj veľmi smutné.

Ďalej sa zmenila aj práca. Veľa ľudí si aspoň časť práce nosí domov a vykonáva ju prostredníctvom internetu. Nová doba nám priniesla aj takzvaný „home Office“, ktorý si získal veľkú obľubu najmä u mladých ľudí. Táto zmena samozrejme vplýva veľmi nepriaznivo, keďže sme svoj pohyb už úplne obmedzili na minimum. Nevieme prejsť už ani pár metrov do svojej práce. Niekedy ľudia cestovali aj niekoľko kilometrov a do práce sa tešili. Pri tejto práci navyše nie sme v žiadnom kolektíve.

tablet

No a poslednou zmenou, ktorú si spomenieme je trávenie voľného času. Takže svoj čas trávime pozeraním seriálov, či filmov. Veľa času minieme na rôzne aplikácie alebo hry. Teda svoj voľný čas už netrávime vonku. Všetci sa ponáhľame domov aby sme si sadli pred svoj počítač, tablet či smartphone.
Toto všetko nie je spôsobené len internetom ale vplýva na to viacero faktorov. Je potrebné sa nad tým zamyslieť. Už len pri písaní tohto článku som zosmutnela ako je to možné, že si takto vedome ubližujeme. Mali by sme svoj čas tráviť s ľuďmi, ktorých máme radi a omnoho viac na čerstvom vzduchu.