V našich supermarketoch sa v poslednej dobe môžete pomerne často stretnúť s predvarenou zeleninou. Tento tovar je väčšinou vákuovo zabalený a aj jeho cena je omnoho vyššia. Je to síce nepochopiteľné, ale ľudia takúto zeleninu naozaj kupujú. A to aj napriek tomu, že v nej nenájdete takmer žiadne vitamíny, minerály a iné zdraviu prospešné látky. Navyše ani jej chuť nepatrí k tým najlepším.

ovoce
 
Kvalita verzus cena a čas
 
Dôvodom prečo ľudia siahnu po takejto zelenine, je asi hlavne to, že ju doma už nemusia variť. Maximálne tak prihriať. Oplatí sa ale minúť o dve, či tri eurá viac za desať minút času, ktoré by ste strávili jej uvarením?

kukuřice
 
Čo sa kvality týka, taktiež nehovoríme o tej najlepšej voľbe. Po prvé nemáte šancu zistiť, ako zelenina vyzerala v surovom stave. mohla byť pokojne nahnitá, plesnivá, alebo inak poškodená. Pre vašu informáciu, plesne varením nezabijete. Niektoré z nich sú neškodné, iné vás môžu zabiť, a to bez preháňania. Keďže pravdepodobne nevlastníte súkromné laboratórium, nemáte ako zistiť, o ktorý druh plesne ide.
Ďalším problémom je obsah vitamínov a ostatných prospešných látok pre náš organizmus. To, že zelenina a ovocie je najlepším zdrojom týchto látok, nie je pochýb. Viete ako sa z týchto surovín strácajú najviac? Rezaním, varením a dlhým státím na vzduchu.
 
Ak narežete reďkovku, v priebehu dvadsiatich minút z nej doslova zmizne až štyridsať percent všetkých vitamínov.
 
Takže ak kupujete predvarenú zeleninu, obsah vitamínov bude pravdepodobne na nule. Prečo? Pretože ju niekto ošúpal a vy nemáte šancu zistiť ako dlho takto čakala na svoje uvarenie. Neviete ani to, ako dlho bola varená. Takže v konečnom dôsledku platíte viac peňazí za bezcennú hmotu, ktorá navyše vôbec nechutí vábne.

ovocný talíř
 
Posledným mínusom je určite i to, že po otvorení vákuovo balenej a predvarenej zeleniny, ju musíte spotrebovať okamžite. Inak sa vám pokazí pokojne aj cez noc. No a to je ďalšia vec, ktorá nám môže veľa povedať o jej kvalite.